bridgid invocation

Imbolc een voorjaarsfeest

Brighid is de godin van vuur, maar ook van heling, vruchtbaarheid, poëzie, genezing en smeedkunst. Zij worden geassocieerd met deze tijd van het jaar, met Imbolc.
De heilige Brigit (Brigid) deelt veel van haar attributen met de godin en haar feestdag op 1 februari was oorspronkelijk gewijd aan de godin Brighid.

Moge Brigit het huis zegenen waarin je woont.
Moge ze elke haard, muur en deur zegenen
Moge ze elk hart dat klopt onder het dak zegenen
Moge ze elke hand die zwoegt om het vreugde te brengen zegenen.
Moge ze elke voet die door de poorten loopt zegenen.
Moge Brigit het huis zegenen dat jou onderdak en bescherming geeft

brigit imbolc

Toelichting Imbolc attributen:

Vuur is een belangrijk element in het Imbolc- of voorjaars festival dat valt midden tussen de winterzonnewende en de daarop volgende voorjaarsequinox. Het aangestoken vuur symboliseert de toenemende kracht van de zon de komende maanden. Meestal steek je het vuur aan de avond voordat het voorjaarsfeest begint. Thuis kun je hout in een vuurkorf aansteken, of een kaars branden.

Brigit wordt gezien als de Godin van zowel water als vuur. Als watergodin is Brigit de patrones van genezers, met vele geneeskrachtige bronnen en putten die aan haar zijn gewijd op de Britse eilanden. Water wordt ook geassocieerd met paranormale begaafdheid, muziek en poëzie.
Natuurlijke watermassa’s, worden met haar geassocieerd, vooral waar drie stromen samenkomen.

Water en vuur waren belangrijke elementen voor de vroege Keltische beschaving lang voordat ze de Britse eilanden bereikten. De elementen werden vooral vereerd aan het einde van een lange, strenge winter – vuur werd verwelkomd als de terugkerende warmte van de zon en water werd gevierd terwijl het ijs en de sneeuw smolten

In de oude Keltische taal betekent de naam Brigit zelf ofwel ‘Vurige Pijl’, ‘Bright One’ of ‘High One’, verwijzend naar haar zonne-aspect. In de Keltische taal was ze Briganti, wat verbonden is met het oude Indo-Europese woord Bhrghnti. In het Sanskriet betekent bhrati of brihati ‘verhevene’.

Brigit wordt gezien als beschermster van vrouwelijke kunsten – verloskunde, verven, weven en brouwen, als de bewaker van kinderen en boerderijdieren – met name koeien. Ze is specifiek een patrones van de druïden in haar aspecten van poëzie (barden), genezing en profetie (ovaten) en smeden (druïden)

Meer lezen?

https://druidry.org/resources/brigid

ik schreef er zelf ook al eerder over: imbolc-voorjaar