Achtergrond van de tarotkaarten

Achtergrond van de tarotkaarten

Wat zijn tarotkaarten, waar komen ze vandaan en wat doe je er mee? Tarot is een beeldentaal. In de kaarten is gebruik gemaakt van symbolen zoals de symboliek van de getallen (numerologie), de elementen (lucht, water, vuur en aarde), de basiskleuren, verschillende archetypen die wij in het westen kennen, alchemistische en achtergrond van de tarotkaartenkabbalistische tekens en een keur van andere symbolen uit verscheidene esoterische systemen.

Tarot zou zijn oorsprong vinden in het oude Egypte of al eerder, maar de eerste “bewijsbare” versies dateren uit het Italië van de Renaissance en pas in de 18e eeuw werd de “Tarot van Marseille ” leidinggevend, waarmee Tarot zoals we deze nu kennen haar vorm kreeg.

De leden van de esoterische Orde van de Golden Dawn ontwikkelden begin 20e eeuw tarotspelen waarin zij hun kennis op het gebied van Kabbala, numerologie, astrologie, alchemie, magie en esoterische wetenschappen verwerkten. Een van hen was de mysticus Arthur Waite die in 1909 het Rider Waite deck uit liet geven door de firma Rider. De afbeeldingen zijn ontworpen door de kunstenares Pamela Colman Smith.

Dit is het deck dat door mij bij voorkeur gebruikt wordt tijdens de legging.
De vele lagen van betekenis van de tarotkaarten bieden  de mogelijkheid om de kaarten te gebruiken als ‘spiegeltjes’ om te kijken naar alledaagse situaties.